Одесея

+380 48 7357275 ten.ayessedo%40vda

Одесея

+380 48 7357275 ten.ayessedo%40vda

Група американських прокурорів на чолі з прокурором штату Техас поновила свою скаргу до суду на Google

Група американських прокурорів на чолі з прокурором штату Техас поновила свою скаргу до суду на Google

Доповнення до позову стосуються звинувачень Google у використанні прийомів з примусу рекламодавців до використання рекламних механізмів Google на шкоду іншим.

За твердженням прокурорів, Google використав секретну програму Project Bernanke (ім'я екс керівника ФРС США) для того, щоб маніпулювати роботою біржі показів AdX. AdX, що приймає ставки Real Time Bidding на показ реклами, працює як біржа другої ціни — тобто рекламодавець, який виграє аукціон своєю ставкою, фактично платить ціну другої ставки. Крім того, на показ впливають обмеження, виставлені власником майданчика — т.зв. floor price. Механізм маніпуляції, застосовуваний другою версією Bernanke, полягав, за версією прокурорів, у тому, що алгоритм відкидав другу ставку для видавців і, взявши з рекламодавця second price, віддавав майданчику лише floor. Різниця збиралася в окремий пул, який використовувався для збільшення ставок, розміщених через Google Ads, щоб гарантовано виграли аукціон.

Крім того, Google використовував прийом Dynamic Revenue Share - часто, якщо чиста ставка (тобто без урахування комісії Google у 20%), зроблена через Google Ads, могла програти аукціон, то комісія змінювалася вже в ході аукціону, щоб своя ставка все ж виграла або подолала floor price. Це працювало й у зворотний бік — якщо рекламодавець робив ставку наперед більшу, ніж це було необхідно для перемоги, комісія Google могла збільшитися до 30%.

Ще одна тактика під назвою Reserve Price Optimization використовувалася для того, щоб динамічно змінювати floor price залежно від того максимуму, який готовий платити рекламодавець. Загалом рекламодавець в аукціоні другої ціни заохочується до повідомлення максимальної ціни, яку готовий заплатити — адже ставки учасників невідомі іншим, а переможець у результаті платить не свою ставку, а другу. RPO повністю порушувало цю роботу - спеціальний алгоритм використав знання про минулі ставки рекламодавця, щоб згенерувати спеціальну floor price для нього. Тобто вигравши перший аукціон зі ставкою в 5 доларів за floor 3 і заплативши ціну другої ставки в 3.50, наступного разу перший рекламодавець отримував запит із зазначеної floor price в 4.90 і при виграші платив не 3.50, а вже 4.90.

Використання тільки Project Bernanke дозволило в перший рік після запуску заробити Google 230 млн доларів. Зверніть увагу, що йдеться про 2013 рік, коли дохід Google становив суми в кілька разів менші, ніж зараз, і навіть на тлі тодішніх 50 млрд річної виручки від реклами збільшення мало непоганий вигляд. Третя версія програми, яка використовувала отримані гроші лише на майданчиках, що надають AdX переважний доступ до інвентарю, додавала ще 140 млн на рік.

Якщо у вас виникли асоціації з казино, вони не дуже вірні. Швидше, можна провести аналогії з високочастотним трейдингом, коли трейдери використовують інформацію з однієї біржі, щоб бігти попереду реального покупця і продати йому акції з невеликою націнкою - тільки у випадку з Google подібним займається сама біржа. Яка, до речі, не заперечує існування Project Bernanke, але стверджує, що його ціль – це не те, що ви подумали.